A COVID-19 fertőzés az egész világon terjed. Imádkozom mindenki gyors felépüléséért, aki megbetegedett, és szeretném kifejezni őszinte együttérzésemet azok családjainak, akik elmentek.

Ezekben az időkben, amikor a COVID-19 az egész világon elterjed, megelőző intézkedésén számtalan eseményt törölnek a naptárból, és társadalmunk úgy érzi, sötét fellegek gyülekeznek felettünk.

Ami az Aikidot illeti, szerte a világon számtalan esemény marad el, és a legtöbb embernek még a gyakorlásról is le kell mondania, mert edzőtermeik bezártak. Bár elkerülhetetlen, mégis balszerencsés dolog.

“A körkörös mozgás fejezi ki az Aikido szellemét, a harmónia szellemét.”

Hiszem, hogy ez a gondolat a legfontosabb számunkra, emberek számára. Mostanában, különösen ezekben az időkben, értékelnünk kell a harmónia szellemét, és a vírustól való félelmünkben nem szabad elveszítenünk erkölcsi érzékünket. A fertőzés terjedésének megelőzése, önmagunk védelme fontos. Ugyanakkor az emberek nem merülnek-e ki a jelen helyzet okozta félelemben? Nem veszítjük-e el emberi együttérzésünket, kedvességünket? Úgy tűnik, tesztel minket a vírus.

Küzdenünk kell a félelem ellen, anélkül, hogy elveszítenénk erkölcsi érzékünket, és bárkit hátrányos módon megkülönböztetnénk. Maradjunk nyugodtak és barátságosak.

A fertőzés befejeződéséig, és amíg visszatérhetünk mindennapi gyakorlásunkhoz, imádkozom mindannyiunkért, hogy ne feledjük a “harmónia szellemét”, és továbbra is együtt haladhassunk tovább az úton.

2020. április 1.
Aikido Doshu Moriteru Ueshiba

Categories: Hírek

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed