1. A tatamin mindig tiszta, rendezett ruhában, ápoltan jelenj meg, legalább 15 perccel a gyakorlás kezdete előtt!
 2. A ruhát legalább három-négy használat után mosd ki, ha elszakadt, varrd meg! Ha büdös vagy, a többieket zavarod, a szakadt ruha veszélyes. Az összehajtás módját kérdezd meg, ne gyűrd a táskádba.
 3. Ha így időben megérkeztél, lehetőséged van lesöpörni a szőnyeget! “A takarítás lehetővé teszi, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek, elrendeződjenek. … jó gyakorlatot jelent szellemi és fizikai téren is.” (Tamura Nobuyoshi)
 4. A dojoban ne ülj nyújtott lábbal, ne heveréssz, ne támaszkodj! A helyes tartás a helyes hozzáállást segíti, feltételezi és segít, hogy éberen figyelemmel kísérhesd az itt zajló történéseket.
 5. Ne hagyd el a zsebkendődet, törölköződet a tatamin és a dojoban! Tartsd a ruhádban, hogy mindig kéznél legyen.
 6. A gyakorlás megkezdése előtt pár perccel szeizában sorakozzunk, beszédet mellőzve testileg-lelkileg készülj fel a gyakorlásra!
 7. Bemelegítés, esések, bemutatás és gyakorlás közben is fordítsd teljes figyelmedet a feladat megértésére és az oktatóra, ne beszélgess, ne játszadozz!
 8. Az aikido harcművészet, mely tökéletes odaadást és figyelmet követel meg!
 9. A dojoban tűrhetetlen minden sérülés, ami az írott és íratlan etikett megsértéséből, hanyagságból, fegyelmezetlenségből fakad.
 10. A budo gyakorlása holt időt nem tartalmaz! Ha az adott gyakorlatnak (bemelegítés, gurulás, technika) vége, beszédet mellőzve igyekezz a helyedre, fürgén ülj le szeizába! Ne akadályozd az oktatót és társaidat abban, hogy továbblépjenek!
 11. A gyakorlás megkezdése előtt rendezd el a papucsodat, a fegyveredet készítsd elő és kösd ki a tokját! Ne lépj át fegyver fölött és ne használd engedély nélkül másét!
 12. “Szavakkal az aikido nem átadható, nem megvalósítható!” (Ueshiba Morihei) Segítsd azzal a dojo és a partnered fejlődését, hogy önmagad figyeled és javítod ki – többet nem tehetsz.
 13. “A gyakorlás során tilos erővel megakadályozni a partnert, hogy végrehajtsa a technikát!” (Iwama Dojo, Saito Morihiro)
 14. Köszönés: hajolj meg térdelésben; üdvözléskor ‘Onegaisimasz’, elköszönéskor ‘Arigató gozaimasz’. “A rei magában foglalja az udvariasság, előzékenység, hierarchia, tisztelet, a hála kinyilvánításának fogalmait.” (Tamura Nobuyoshi)
 15. Ha elkésel, hajolj meg a kamiza irányába és hangos köszönéssel kérj engedélyt a gyakorlás megkezdésére. Ha a gyakorlás ideje alatt távozol, mindenképpen szólj az oktatónak!
 16. Az új tagokat mindenkinek segítenie kell a beilleszkedésben – a dojo fejlődése érdekében! A gyakorlás során sose feledd, hogy te is voltál kezdő. Érezz felelősséget irántuk!
 17. Nem viselhetsz ékszert az edzés ideje alatt.
 18. Vigyázz, hogy körmöd és a hajviseleted ne okozzon baleseteket.
 19. A dojoban az udvarias tegezési formát használjuk, elvégre barátok vagyunk.
  A látogatók is tartsák be a dojo rendjét, hangos beszéddel ne zavarják a gyakorlókat!
 20. Tanoshiku = jó érzéssel: ez az aikido gyakorlásának alapja! Mindig tartsd ezt szem előtt és viselkedj az etikettnek megfelelően, hogy mindenki jól érezhesse magát!
Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed