Etikett

 1. A tatamin mindig tiszta, rendezett ruhában, ápoltan jelenj meg, legalább 15 perccel a gyakorlás kezdete előtt!
 2. A ruhát legalább három-négy használat után mosd ki, ha elszakadt, varrd meg! Ha büdös vagy, a többieket zavarod, a szakadt ruha veszélyes. Az összehajtás módját kérdezd meg, ne gyűrd a táskádba.
 3. Ha így időben megérkeztél, lehetőséged van lesöpörni a szőnyeget! “A takarítás lehetővé teszi, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek, elrendeződjenek. … jó gyakorlatot jelent szellemi és fizikai téren is.” (Tamura Nobuyoshi)
 4. A dojoban ne ülj nyújtott lábbal, ne heveréssz, ne támaszkodj! A helyes tartás a helyes hozzáállást segíti, feltételezi és segít, hogy éberen figyelemmel kísérhesd az itt zajló történéseket.
 5. Ne hagyd el a zsebkendődet, törölköződet a tatamin és a dojoban! Tartsd a ruhádban, hogy mindig kéznél legyen.
 6. A gyakorlás megkezdése előtt pár perccel szeizában sorakozzunk, beszédet mellőzve testileg-lelkileg készülj fel a gyakorlásra!
 7. Bemelegítés, esések, bemutatás és gyakorlás közben is fordítsd teljes figyelmedet a feladat megértésére és az oktatóra, ne beszélgess, ne játszadozz!
 8. Az aikido harcművészet, mely tökéletes odaadást és figyelmet követel meg!
 9. A dojoban tűrhetetlen minden sérülés, ami az írott és íratlan etikett megsértéséből, hanyagságból, fegyelmezetlenségből fakad.
 10. A budo gyakorlása holt időt nem tartalmaz! Ha az adott gyakorlatnak (bemelegítés, gurulás, technika) vége, beszédet mellőzve igyekezz a helyedre, fürgén ülj le szeizába! Ne akadályozd az oktatót és társaidat abban, hogy továbblépjenek!
 11. A gyakorlás megkezdése előtt rendezd el a papucsodat, a fegyveredet készítsd elő és kösd ki a tokját! Ne lépj át fegyver fölött és ne használd engedély nélkül másét!
 12. “Szavakkal az aikido nem átadható, nem megvalósítható!” (Ueshiba Morihei) Segítsd azzal a dojo és a partnered fejlődését, hogy önmagad figyeled és javítod ki – többet nem tehetsz.
 13. “A gyakorlás során tilos erővel megakadályozni a partnert, hogy végrehajtsa a technikát!” (Iwama Dojo, Saito Morihiro)
 14. Köszönés: hajolj meg térdelésben; üdvözléskor ‘Onegaisimasz’, elköszönéskor ‘Arigató gozaimasz’. “A rei magában foglalja az udvariasság, előzékenység, hierarchia, tisztelet, a hála kinyilvánításának fogalmait.” (Tamura Nobuyoshi)
 15. Ha elkésel, hajolj meg a kamiza irányába és hangos köszönéssel kérj engedélyt a gyakorlás megkezdésére. Ha a gyakorlás ideje alatt távozol, mindenképpen szólj az oktatónak!
 16. Az új tagokat mindenkinek segítenie kell a beilleszkedésben – a dojo fejlődése érdekében! A gyakorlás során sose feledd, hogy te is voltál kezdő. Érezz felelősséget irántuk!
 17. Nem viselhetsz ékszert az edzés ideje alatt.
 18. Vigyázz, hogy körmöd és a hajviseleted ne okozzon baleseteket.
 19. A dojoban az udvarias tegezési formát használjuk, elvégre barátok vagyunk.
  A látogatók is tartsák be a dojo rendjét, hangos beszéddel ne zavarják a gyakorlókat!
 20. Tanoshiku = jó érzéssel: ez az aikido gyakorlásának alapja! Mindig tartsd ezt szem előtt és viselkedj az etikettnek megfelelően, hogy mindenki jól érezhesse magát!
Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On LinkedinCheck Our Feed