Az Aikikai 2015. január 5-én közzétette a minden aikidokára érvényes etikai kódexet. Ennek magyar fordítását az alábbiakban közöljük.

 1. 合気道はお互いに切磋琢磨し合って稽古を積み重ね、心身の錬成を図る ことを目的とする。
  (Aikido wa otagai ni sessa takuma shiatte keiko wo tsumikasane, shinshin no rensei wo hakaru koto wo mokuteki to suru.)
  Az Aikido célja a test és a szellem erősítése a napi kemény gyakorlás által, amelyet baráti légkörben hajtunk végre.
 2. 日々の稽古を通じて相手を理解し、尊重する心を養う。以って至誠の人、調和の取れた真心の人となる。
  (Hibi no keiko wo tsujite aite wo rikai shi, soncho suru kokoro wo yashinau. Motte shisei no hito, chowa no toreta magokoro no hito to naru.)
  Az edzések során meg kell becsülnünk és meg kell értenünk edzőtársainkat. Ily módon válhatunk kiegyensúlyozott, őszinte és odaadó személyiséggé.
 3. 合気道の精神: “合気とは「愛」であり、あらゆるものを愛護することを自己の 心をなくす、いや、敵そのものをなくしてしまう絶対的な自己完成への道なので ある。” (植芝盛平翁「合気道」より抜粋)
  (Aikido no seishin : “Aikido toha ‘ai’ de ari, arayuru mono wo aigo surukoto wo jiko no shimei to shite kansui surunoga shin no bu no michi de aru. Aikido toha jiko ni uchikachi, teki no tatakau kokoro wo nakuru, iya, teki sonomono wo nakushite shimau zettaiteki na jikokansei he no michi nanode aru.” (Ueshiba Morihei oh ‘Aikido’ yori bassui (Excerption))
  Az Aikido szellemisége: az Aiki szeretet. A Budo igaz útja, hogy beteljesítsük küldetésünket és felelősségünket minden dolog védelmében és megőrzésében. Az Aiki azt is jelenti, hogy felülkereekedünk saját egónkon és kioltjuk ellenfelünk harci vágyát. Így az Aikido az ellenfél megszüntetésével az abszolút önfejlesztés eszközévé válik.
  (Kivonat Morihei Ueshiba ‘Aikido’ című könyvéből)

以上、合気道倫理憲章を制定する。
Az Aikido etikai kódexét ezennel életbe léptetjük

平成 27 年 1 月 5 日
公益財団法人 合気会
理事長 植芝 守央

2015. január 5.
Aikikai Alapítvány
Moriteru Ueshiba elnök

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed