Ezek a szavak nem varázsigék, és nem is valami ősi átokból valók. A lábak elhelyezésének három variációját jelentik, amelyek meghatározzák az egész test pozícióját. A kiinduló testhelyzet pedig hatással van a technika végrehajtására is.

Az Aikido technikák alapvetően az ellent nem álláson alapulnak, és feltételezik, hogy ha van egy támadó előttünk, akkor lehet mögöttünk is. Sőt, ha lehet támadó előttünk és mögöttünk, akkor jöhet balról és jobbról is. Ezért az Aikido technikáit képesnek kell lennünk mind a négy, vagy nyolc irányba indulva végrehajtani.

kenkagosi-hanmi-hitoemi

A Hanmi alapállás a leghatékonyabb, egy ellenfél áll előttünk és egy mögöttünk. A két ellenfelet összekötő vonalon állva a hanmi lehetővé teszi, hogy a lehető leggyorsabban az egyiktől a másik felé forduljunk. Kardot használva is ez a legjobb alapállás.

A Hitohemi alapállás még gyorsabb helyzetváltoztatást tesz lehetővé, akár ellentámadáshoz, akár kitéréshez. A hitoe jelentése falevél, utalva arra, hogy ebben az állásban testünk (vállunk és csípőnk) párhuzamos a amin állunk,és amely összeköt partnerünkkel. Hanmiban állva testünk szöget zár be a támadás vonalával. Hitoemi alapállásban testünk párhuzamos a támadás irányával. Ez az állás tökéletes a védekezéshez, és szükség esetén a kitéréshez, akkor is, ha a támadó kardot használ. Másrészről a hanmi alapállás a legalkalmasabb a gyors előre-hátra mozdulatokhoz.

Hanmi alapállásban vagyunk előre-hátra irányban a legstabilabbak, ám oldalirányban könnyen kibillenthetőek. Ha lábainkat kétoldalra elmozdítjuk a hanmi képzeletbeli vonaláról, máris megkapjuk a Kenkagoshi alapállást, ami lehetővé teszi nem csak a gyors előre vagy hátra mozgást, de nagyfokú stabilitást biztosít harántirányban is.

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed