Hogy jön össze a helyzettudatosság és Aikido?

“Minden dolog lehet életveszélyes, még azok is, amelyeket szolgálatunkra terveztek; megölhet egy fal, vagy egy lépcső is, ha nem vagyunk körültekintőek.”

– Blaise Pascal, író

Egy harcosnak állítólag kell, hogy legyen helyzettudatossága, vagyis folyton tudatában kell lennie, mi történik környezetében. A helyzettudatosság három részre osztható:

  1. A környezet elemeinek észlelése,
  2. A helyzet megértése, és
  3. Következtetés a jövőbeli állapotra.

Lassan közmondásossá válik az O Sensei idézet:

A Shiho nage az Aikido alapköve. Ha tökélyre fejleszted, az elegendő.

Sokan – tévesen úgy értelmezik ezt a mondást, hogy elég a Shiho nagét megtanulniuk, és akkor mestereivé válnak az Aikidonak. Ehelyett érdemes inkább egy pillantást vetni a shiho-t leíró írásjegyekre (四方), akkor látszik, hogy inkább a helyzettudatosságra gondolt.

A shiho a négy alapirányt jelenti, de értelmezhető környezetként is. Vagyis, az Aikido alapköve a helyzettudatosság – ha azt tökélyre fejlesztjük, azzal hatalmasat léphetünk előre fejlődésünkben – az Aikidoban és a hétköznapokban egyaránt.

Helyzettudatosság és Aikido

Az Aikido edzéseken, amikor toriként (védekezőként) gyakorolunk, képesnek kell lennünk arra, hogy a a támadót a megfelelő irányba dobjuk. Nem dobhatjuk úgy, hogy megsérüljön, vagy másnak sérülést okozzon. Ha valaki nekidobja a támadót másnak, az a képességei hiányosságait, rosszabb esetben rossz szándékot, vagy a helyzettudatosság hiányát jelzi.

Hasonlóképpen, amikor ukeként (támadóként) gyakorolunk, képesnek kell lennünk olyan helyzetbe állítani magunkat, amely biztonságos, és számunkra a legelőnyösebb. Például zsúfolt teremben nem fekhetünk dobás után sokáig a tatamin, mert valaki ránk eshet, és mindketten megsérülhetünk.

Mivel mind a tori, mind az uke szerepébe is kerülünk az edzéseken, megtanuljuk egyre tudatosabban érzékelni környezetünket. Helyzettudatosnak lenni nem paranoiát jelent. Azt jelenti, hogy nem csak annak vagyunk tudatában, amit csinálunk, hanem annak is, hogy mi történik körülöttünk.

Első gyakorlat a helyzettudatosság eléréséhez: tedd le a telefonod, és nézz körül, mi történik körülötted!

Ha kicsinek tartod a videot, nézd meg a YouTube-on!

Categories: Alapelvek

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed