Van az Aikidoban egy sokat vitatott dolog, az érintés nélküli, vagy no-touch Aikido; japán kifejezéssel Shinku-no-Ki.

Ueshiba Morihei, az Aikido alapítója szerint kétfajta Ki van: a Ku-no-ki  és a Shinku-no-Ki. Bansen Tanaka, az Osaka Aikikai alapítója írta könyvében, hogy mennyire fontos a Shinku-no-Ki megértése.

De mi is valójában a Shinku-no-Ki? A lentebbi videó nyújt egy kis segítséget a megértéshez:

Az Aikido edzéseken gyakran hallani, hogy “Lazítsd el az izmaidat, ne erőből próbáld!”

Első pillantásra elég varázslatosnak tűnik, hogy nem szükséges izomerő, vagy hogy a támadó mozgása egy ujjal irányítható, vagy mozgása hozzáérés nélkül eltéríthető; de ne felejtsük el, hogy van egy támadó, egy ellenfél, akivel kezdenünk kell valamit…

A támadó megüt, elsodor, le akar győzni. A támadó fizikai erőt, lendületet használ, az Aikido megfelelő használatával olyan helyzetbe tudjuk hozni, ahol nem tud erőt kifejteni. Bansen Tanaka sensei ezt az állapotot nevezte Shinku-no-Ki-nek.

Ábra Bansen Tanaka könyvéből. Amikor a test a pontozott vonallal rajzolt körbe kerül, az ember elveszíti középpontját (centrumát).

Eszerint kiegyensúlyozatlan helyzetében a támadó nem képes megállni, tengelye Shinku-no-Ki állapotbába kerül. Ha megértjük, mi is ez tulajdonképpen, és képesek vagyunk reprodukálni, akkor képesek leszünk könnyedén alkalmazni is.

Ha a támadó kiegyensúlyozatlan helyzetbe kerül, már nem kell izomerőnkre hagyatkozni legyőzéséhez, még egy ujjunkkal sem kell tovább hozzáérni.

Nincs benne varázslat, nincsenek titkos technikák. A fizika törvényei az Aikidoban is működnek, és mi megtanuljuk, hogyan használjuk őket. Mindehhez csak gyakorlás kell…

Kövess minket Facebook oldalunkon, és tanuld meg te is, hogyan ismerheted meg testedet!

Categories: Alapelvek

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed