Az Aikido egy japán harcművészet, amelyet Morihei Ueshiba (akit gyakran ‘O Sensei’-ként, vagyis  tiszteletreméltó tanítóként emlegetnek) fejlesztett ki. Ha a fizikai oldalát nézzük, egy Jujutsuból továbbfejlesztett harcművészetről van szó, ahol az ellenfelet dobásokkal és leszorításokkal teszik ártalmatlanná, mindez kiegészítve a Kenjutsuból vett elemekkel. Az Aikido művelői nem az ellenfél megütésére, vagy megrúgására helyezik a hangsúlyt, hanem inkább a támadó energiáját felhasználva veszik át az irányítást fölötte, vagy dobják meg. Az Aikido nem statikus; nagy hangsúlyt helyez a mozgásra és a mozgások dinamikájára.

Közelebbről megvizsgálva, ki-ki azt találja meg az Aikidoban, amit keres: bármikor alkalmazható önvédelmet, szellemi megvilágosodást, fizikai egészséget, vagy az elme békéjét. O Sensei gyakran emelte ki az AIkido szellemi vonatkozásait, nagy hangsúlyt helyezve a harmónia fejlesztésére.

Az Aikido szó egyik lehetséges fordítása a “Szellem harmóniájának útja”; a különböző stílusok a szellemi vonatkozásokra különböző mértékben helyezik a hangsúlyt. Bár paradoxonnak hangzik, hogy egy harcművészet a békét és harmóniát tűzi ki célul, az Aikido a szamuráj hagyományokat követve ezt az alapelvet követi.

Megpróbálhatjuk az Aikidot beskatulyázni, de akárhány szónál többet ér, ha valaki eljön egy edzésre, és saját maga ítéli meg, mit nyújthat neki ez az ősi hagyományokra épülő, mégis modern harcművészet.

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed