1. Az Aikido egyetlen csapással életről és halálról dönt, ezért mindig be kell tartani az instruktor utasításait, és nem szabad versenyezni azért, hogy kiderüljön, ki az erősebb.
  2. Az Aikido megtanítja, hogyan küzdjünk meg több ellenféllel. Folyamatosan gyakorolni kell a figyelem összpontosítását; nem csak előre, hanem minden oldalra, és hátrafelé is.
  3. Az edzéseket mindig a kellemes és barátságos légkör kell, hogy jellemezze.
  4. Az instruktor az Aikidonak csak egy apró szeletét tudja megtanítani. Sokoldalú alkalmazhatóságát minden aikidokának szüntelen gyakorlással magának kell felfedeznie.
  5. A napi gyakorlás mindig bemelegítéssel kezdődik, utána következnek az egyre intenzívebb technikák. Sohasem szabad sem magadat, sem mást természetellenes vagy elfogadhatatlan dolgokra kényszeríteni. Ha ezt a szabályt betartjuk, még az idősebb emberek sem sérülnek meg, és ők is kellemes, barátságos légkörben tudnak edzeni.
  6. Az Aikido célja a test és a szellem edzése, hogy minél több legyen az őszinte és lelkiismeretes ember. Mivel minden technika átadása személytől személynek történik, nem szabad edzésen kívül megmutatni őket, nehogy rossz kezekbe kerüljenek.
Categories: Alapelvek

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed