Christian Tissier Sensei, (8. Dan Aikikai) évek óta látogat Romániába. Legutóbbi szemináriuma alkalmával egy interjúban említést tett élete és az Aikido közötti kapcsolatokról is. Beszélt arról is, hogy az évek során hogyan változott a módszer, ahogy Aikidot tanít. Összehasonlításképpen a nyelvtanulást említette: először az alapokat – a nyelvtant – kell elsajátítanunk, aztán gyakorolni. Pontosan ez az, amit csinál: az Aikido alapjait tanítja. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem viselkedhet valaki a tatamin egyfajta módon, és másképpen az életben. Amit a mindennapi életében csinál, azt teszi az Aikidoban is – ezért tartja szépnek az életét.

“Mindennapi életemben igazán boldog vagyok, és továbbra is boldog szándékozom maradni.”

A másik dolog, amire Tissier Sensei felhívta a figyelmet, a kommunikáció rendkívüli fontossága. Mindene információ és kommunikáció, csak tudnunk kell értelmezni. A kéz megragadása információ. Egy kar felemelése információ – és így tovább. Az információkat a lehető legjobban kell kezelni. Emellett fel kell állítani prioritásainkat is: mikor és mit tegyünk a tudomásunkra jutott információkkal. Hogyan döntsünk úgy, hogy nem kerülünk kapcsolatba azzal, amivel nem szeretnénk, vagy nem akarunk. Az Aikido lehet minden és semmi. Lehet minden a gyakorló számára, ugyanakkor semmit sem jelent egy idegennek, aki sétál az utcán. Mindenkit az vezet, ami fontos számára. Az a fontos, hogy őszintén csináljuk.

Hogyan adhatjuk tovább az Aikidot a jövő nemzedékeknek? Tissier Sensei szerint napjainkban nehéz idők járnak a klasszikus harcművészetekre, mert jól meghatározott etikettet kell követni: keiko git viselni, meghajolni, stb… – a tanulási folyama sem könnyű. Mostanában más küzdősportok kezdenek előtérbe kerülni. Mit tehetnek ebben a helyzetben az oktatók? Nos, ugyanúgy kell tanítaniuk, mint eddig tették, és el kell fogadniuk, hogy mostanában a fiatalokat a modern és gyorsan tanulható dolgok érdeklik. De ez nem fog örökké tartani. Az elkövetkező 10-20 évben az emberek rájönnek, hogy valami kevésbé felszíneset érdemesebb tanulni és gyakorolni. Nem tudjuk egyerűsíteni ezt a folyamatot, mert ennek ez a lefolyása. Folytatnunk kell, követnünk kell az utat.

Categories: Hírek

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed